Екологично наторяване на посеви и растения

За екологичните възможности ограничения няма. Щом става дума за здравословен начин на живот, полезно обработване на земите и отглеждане на растения и култури, то откритията не знаят граници. Така се появява модерният начин за наторяване на посеви и растения, наречен мулчиране.

По своята същност то представлява процес, в който се цели предпазване на засетите растения по естествен начин. Това защитава младия посев от премръзване, като покрива изцяло коренищата от система.

Мулч се извършва основно на овошки от храсти и дървета. Такива са както двугодишни растения, така и едногодишни. Храстовидни като къпина, малина, роза, касис и плодови дръвчета се поръсват в основата на стеблото с иглички от бор или кората му.

Екологичното наторяване с естествени, природни продукти става по два начина – неорганично и органично. За втория вид са важни някои предпоставки, които се осигуряват също по естествен път. Те са влага, разпространение на плевели и важни хранителни вещества.

За неорганично мулчиране/наторяване се ползва чакъл и фолио, които се наръсват със специална машина. За да е всичко наред покривката трябва да е с дебелина от поне 7 см. Това понякога обяснява и естественото развитие на охлюви.

Какви материали се използват за естествено наторяване?

За екологично наторяване се ползват брезови кори като от тях се заимства по-едрата част.

За екологично наторяване се ползват кокосови орехи – те са добра алтернатива при овощните дръвчета.

За екологично подхранване се вземат предвид и загнили листа и клонки, наред с животинска тор – това се прави, за да не се сменя мулча всяка година.

Дървесни стърготини се ползват за наторяване в продължение на две години.

Окосена трева се ползва за наторяване на дървета и храсти. Насипва се на тънък слой, а след като изгнива, той отделя полезни вещества в почвата.

Какво е нужно при неорганично мулчиране?

За неестественият метод на покриване на посева са нужни стари платна, килими, вестници, найлони.

И двата естествени начина на покритие на посева и неговото зазимяване, слоя трябва да е не дебел, но достатъчен, за да осигури стабилна покривка и да предпази посева от премръзване и други вредни влияния на околната среда.